top of page
Sök

Avsnitt 9 av 24: Golvbrunnar

Golvbrunnen är kanske inte det första du tänker på när du börjar planera din badrumsrenovering - men den fyller ju en väldigt viktig funktion :) och det finns faktiskt några olika varianter att välja mellan!


Den vanligaste varianten är den klassiska golvbrunnen i plast med en kvadratisk eller rund golvbrunnssil / lock. Väljer du en klassisk golvbrunn (som på bilden här nedanför) är det viktigt att tänka på att inte välja för stora plattor runt just golvbrunnen, max 15x15 cm eller 20x20 cm. Det går bra att välja större plattor i resten av rummet, se exempelbild här nedanför. Fördelen med den klassiska golvbrunnen är att den är relativt billig och lätt att hålla ren. När det kommer till tillverkare av traditionella golvbrunnar är Jafo och Purus två vanliga varumärken.
Till den traditionella golvbrunnen finns förutom den vanligaste typen av golvbrunnssil / lock även golvbrunnssilar som är gjorda för att döljas med en kakelplatta, så kallade Tile-Insert modeller (se bild nedan)Utöver standardmodellerna för golvbrunnar så finns det idag även så kallade väggnära brunnar /designbrunnar /linjebrunnar och hörnbrunnar. Tre vanliga varumärken är Purus, Unidrain och Vieser. Med en väggnära golvbrunn kan man ofta använda större plattor i hela badrummet då fallet mot golvbrunnen justeras på ett annat sätt än vid användning av en standardgolvbrunn.
Golvbrunn i hörnmodell - bild från ett av våra tidigare renoveringsprojektNär vi på Badrumsgruppen renoverar badrum byter vi alltid ut golvbrunnen för att säkerställa att den installeras rätt & att den uppfyller dagens krav och byggstandard. Om ditt badrum senast renoverades före år 1990 är det extra viktigt att hålla koll på golvbrunnen eftersom det finns en risk att du har en golvbrunn i gjutjärn. Denna ska i sådant fall alltid bytas ut till en modernare variant i plast!


Har du frågor om golvbrunnar? I våra butiker finns våra kunniga säljare, inredare och projektledare - de hjälper dig gärna att svara på alla dina frågor om golvbrunnar eller om badrumsrenoveringar i stort.


Comments


bottom of page