top of page
Sök

Avsnitt 17 av 24: Badrumsbelysning

Badrummet är ett rum vi spenderar massor av tid i och det under de flesta av dygnets tider. Oavsett om ditt badrum har ett fönster som släpper in dagsljus är det viktigt att rummet har bra belysning och gärna belysning som kan anpassas efter tid på dygnet och aktuellt ljusinsläpp.


De flesta som renoverar sitt badrum väljer att placera någon typ av belysning i taket. Som takbelysning i badrummet är de vanligaste alternativen spotlights eller taklampa. Tidigare användes halogenspotlights men idag används i princip endast LED-spotlights. LED-spotlights kopplas till en dimmer vilket gör att du kan reglera ljusstyrkan efter önskemål. En tumregel är att en spotlight per kvadratmeter placeras i taket.


Vill du inte ha spotlights kan du istället placera en taklampa i taket eller en vägglampa på väggen.


Lampan Ohm från vår leverantör Ifö Electric kan både placeras på vägg och i tak, bild från Ifö Electric


Vi rekommenderar alltid att ha minst två ljuskällor i badrummet. Har du en badrumsspegel eller ett spegelskåp i badrummet har du troligtvis någon typ av belysning integrerat i spegel eller skåp vilket blir ett bra komplement till badrummets takbelysning.


Vill du kunna reglera belysningen även i spegeln eller spegelskåpet finns idag många speglar / skåp med så kallad ljusstyrning. Läs mer om speglar och skåp i det här tidigare avsnittet av Badrumsguiden.


En tredje variant av badrumsbelysning är dekorationsbelysning, exempelvis hängande lampetter. Du kan även placera en separat belysning ovanför eller vid sidan om en spegel utan belysning.


Spegel med ljusstyrning och dekorationsbelysning, hängande lampetter, från vår leverantör Dansani, bild från Dansani


Spegel med integrerad belysning och dekorationsbelysning vid sidan av spegeln, bild från vår leverantör Dansani


Spegel med separat väggbelysning, från vår leverantör Sanova


Vill du ha hjälp med att hitta den perfekta belysningen för just ditt badrum? Våra inredare är experter på badrumsbelysning och hjälper dig jättegärna vidare i din badrumsplanering. Boka en tid för att träffa oss här.

Comments


bottom of page