top of page
Sök

Avsnitt 15 av 24: Blandare och takdusch

Har du ett handfat, en dusch eller ett badkar i ditt badrum så behöver du även en blandare, alltså en vattenkran i någon form.


Kort om olika typer av blandare

Tvättställsblandare

Tack vare brett utbud finns det en tvättställsblandare för alla, vanliga färger är krom, rostfritt, mässing, koppar, mattsvart och vit. Har du en kommod med integrerat tvättställ kan du välja i princip vilken tvättställsblandare du vill. Har du ett ovanpåliggande tvättställ kan du behöva välja en högre blandare som räcker över tvättställets kant. Har du ett väldigt litet tvättställ är det bra att tänka på att inte välja en för stor blandare.


Den vanligaste typen av tvättställsblandare är engreppsblandaren som låter dig reglera värme och flöde med ett enda handtag. Det finns även tvågreppsblandare, de kommer oftast i ett mer klassiskt utseende eftersom de var vanligare förr. Med tvågreppsblandaren styr du kall- och varmvattenflöde med varsitt vred.


Här kan du läsa mer om kommoder och tvättställ.


Engrepps tvättställsblandare från vår leverantör Damixa som även tagit bilden


Klassisk tvågreppsblandare för tvättställ från vår leverantör Duschbyggarna


Tvättställsblandare från vår leverantör Tapwell, bild från ett av våra tidigare renoveringsprojekt


Duschblandare

I duschen väljer många idag att installera en takdusch, alltså en duschblandare med en extra stor huvuddusch, ibland kallad takdusch eller regndusch. Alternativet till en komplett takdusch är en duschblandare utan takduschfunktion.


CC-mått

Viktigt att tänka på när du ska välja dusch- eller badkarsblandare är att du väljer en med rätt CC-mått eller att du anpassar rördragningen i badrummet efter den blandare du valt. CC-måttet är avståndet centrum-centrum mellan de vattenrör som kommer ur väggen och som ska ansluta till duschblandaren. Det finns idag två olika standards; 150 cc och 160 cc, skillnaden är alltså att vid 150 cc är rören dragna med 15 cm mellanrum och vid 160 cc är rören dragna med 16 cm mellanrum.


Duschblandare med takduschfunktion från vår leverantör Damixa


Duschblandare med separat duschset (stång med handdusch), bild från en av våra tidigare badrumsrenoveringar


Badkarsblandare

En badkarsblandare är för det mesta väldigt lik en duschblandare, men med en avgörande skillnad - badkarspipen där vattnet som fyller på badkaret flödar ut. Precis som duschblandare finns även badkarsblandare i 150 och 160 cc.


Badkarsblandare med svängbar pip och handdusch, bild från en av våra tidigare renoveringar


Inbyggnadsblandare

Många drömmer om en inbyggnadsblandare med alla rör dolda i väggen, vi kan bara hålla med om att det är riktigt snyggt och även bra då det är väldigt lättstädat! Inbyggnadsblandare finns för både tvättställ, dusch och badkar.


Inbyggnadsblandare från vår leverantör Damixa


Inbyggnadsblandare - bild från vår leverantör INR


Vill du ha rådgivning kring vilken tvättställsblandare som passar ditt badrum bäst? Kom in till någon av våra butiker och prata med våra erfarna säljare, vi hjälper dig gärna. Vill du kan du även boka en tid med en av våra inredare för badrumsritning - uppritning av ditt badrum i vårt 3D-program.

bottom of page