top of page
Sök

Avsnitt 10 av 24: Badkar

Drömmer du om att sjunka ner i ett varmt bad när mörker och vinterkyla smyger sig på? Är svaret på frågan JA så låter det helt enkelt som att du skulle tycka om att ha ett badkar i badrummet. I den här delen av badrumsguiden ska vi presentera de olika varianter av badkar som finns och försöka förklara skillnaden mellan olika material och modeller. Vi hoppas att det ska göra det enklare för dig att välja badkar för just ditt badrum!


Det första du bör tänka på när du väljer badkar till ditt badrum är vilken funktion badkaret ska fylla. Har du ett litet badrum är det bra om badkaret fungerar både för dusch och bad. I ett stort badrum kan ett fristående badkar vara både fantastiskt bekvämt och ett vackert element i badrummet. Är du ute efter spakänsla är kanske ett massagebadkar / bubbelbadkar den bästa lösningen.


När du funderat över badkarets funktion är det bra att återvända till måttskissen som vi rekommenderade i Badrumsguiden avsnitt 4. Fundera kring hur stort badkaret kan vara, det ska helst inte kännas trångt eller inklämt.


För att du ska få en bättre bild av vilket badkar som passar bäst i just ditt badrum kommer här en presentation av de vanligaste badkarsmodellerna.


Duschbadkar

Ett duschbadkar är utformat för att vara bekvämt både att duscha- och bada i. En generös duschyta i ena änden och en skön rygglutning i andra änden gör badkaret väldigt praktiskt. För att rama in duschytan och minska stänket ut i badrummet efter duschen sätter de flesta en skärmvägg eller badkarsskärm vid badkaret. Duschbadkaret är perfekt för det lilla eller mellanstora badrummet där du vill kunna duscha och bada. Sanitetsakryl är ett vanligt material när det kommer till duschbadkar.

Duschbadkar från vår leverantör Svedbergs


Duschbadkar med skärmvägg / badkarsskärm från vår leverantör Nordhem


Fristående badkar

Ett fristående badkar ger en lyxig känsla och kan bli ett fantastiskt designelement i badrummet - om det får vara just fristående. Ett fristående badkar gör sig bäst i ett medelstort eller stort badrum där det kan stå luftigt. Fristående badkar är ofta gjutna i ett stycke och kan vara både kantiga och runda. Det finns även fristående badkar med lejontassar, så kallade tassbadkar. Fristående badkar finns i många olika storlekar och i många olika material. Några vanliga material när det kommer till fristående badkar är sanitetsakryl och gjutmarmor. Vill du se hur ett fristående badkar skulle se ut i ditt badrum? Boka tid för uppritning av ditt nya badrum med en av våra inredare.


Fristående badkar i akryl från vår leverantör Svedbergs


Fristående badkar i gjutmarmor från vår leverantör Nordhem


Fristående tassbadkar med hög rygg och tunna kanter från vår leverantör Svedbergs


Hörnbadkar

Ett hörnbadkar är, som namnet avslöjar, gjort för att stå i ett hörn. Ofta har hörnbadkaret en praktisk avställningsyta i hörnet. Ett vanligt material är sanitetsakryl. Vårt sortiment är brett och det går att hitta både ett litet hörnbadkar och ett stort hörnbadkar. Du kan även få hörnbadkar med massagefunktion.


Litet hörnbadkar med fristående känsla från vår leverantör Svedbergs


Stort hörnbadkar med sargmonterad badkarsblandare från vår leverantör Nordhem


Stilrent hörnbadkar som finns i flera storlekar, från vår leverantör Nordhem


Inbyggnadsbadkar

Nästan vilket badkar som helst GÅR att bygga in, det är bara lite lättare om badkaret är relativt rakt. Det vanligaste är att inbyggnadsbadkar är rektangulära och att de levereras utan fronter och gavlar - eftersom de istället kaklas in. Inbyggnadsbadkar finns i alla storlekar, från 120 cm till 200 cm. Vanliga material för inbyggnadsbadkar är emaljerad stålplåt - emaljbadkar och akryl - sanitetsakryl. Med ett inbyggnadsbadkar kan du verkligen ge badkaret din egen stil genom att maskera det i samma ytskikt som resten av badrummet, varför inte kakla in det i med samma klinkerplatta som på golvet?


Skapa din helt egna badrumsstil - Inbyggnadsbadkar från vår leverantör Langenfeld


Inbyggnadsbadkar inkaklat i samma granitkeramikplatta som på golv och vägg - bild från ett av våra renoveringsprojekt


Inbyggnadsbadkar från ett av våra tidigare renoveringsprojekt


Massagebadkar

Vill du ha ett badkar extra allt med ljusterapi, ryggmassage, bottenjets, fotmassage, mm? Då ska du införskaffa ett massagebadkar, även kallat bubbelbadkar! Massagebadkar finns i många olika storlekar och former - vanligast är runda, rektangulära och kantiga. Vissa badkar kan fås både med- och utan massage.


Rektangulära badkar

Den vanligaste modellen av badkar är rektangulära badkar med fronter och gavlar. Vanliga material är emaljerad stålplåt - emaljbadkar och sanitetsakryl - akrylbadkar. Rektangulära badkar finns både med helfront och halvfront. Ett badkar med halvfront är praktiskt om du lätt vill kunna städa under badkaret utan att ta bort fronten.


Badkar med halvfront från vår leverantör Ifö


Rektangulärt badkar som finns i många olika storlekar och som även finns extra djupt, från vår leverantör Nordhem


Sittbadkar

I det minsta badrummet kan ett sittbadkar vara en bra lösning. Sittbadkaret är ofta under 120 cm långt men istället desto högre.


Några vanliga badkarsmaterial

Emaljerad stålplåt - emaljbadkar

Emaljbadkar är tillverkade i metall och är generellt väldigt tåliga mot exempelvis repor. Vid normal användning kan emaljbadkaret stå i badrummet år efter år.


Sanitetsakryl - akrylbadkar

Sanitetsakryl är ett plastbaserat material som tillåter att badkar tillverkas i alla möjliga former och med fronter och gavlar som lätt tas av och sätts på. Ett akrylbadkar håller generellt värmen på vattnet bättre än exempelvis ett emaljbadkar då det generellt har goda termiska egenskaper.


Gjutmarmor - gjutmarmorbadkar

Gjutmarmorbadkaret har ofta en häftig form och kan tillverkas med till exempel väldigt tunna kanter eller väldigt raka linjer. Karaktäristiskt för ett gjutmarmorbadkar är att det är gjutet i en form, utan skarvar, fronter och gavlar samt att det är tyngre än ett akryl- eller emaljbadkar.


Vi hoppas att du genom detta avsnitt av Badrumsguiden har fått kunskap kring de olika badkarsmodeller och material som finns på marknaden. Har du frågor eller vill få mer hjälp kring att välja badkar? Vi finns alltid tillgängliga och svarar gärna på dina frågor - välkommen till någon av våra butiker när det passar dig! Är du osäker på hur ett visst badkar skulle se ut i just ditt badrum - boka uppritning av ditt badrum idag.

Comments


bottom of page