top of page
Sök

Vilken golvbrunn ska man välja?

Ett av de val du behöver göra i samband med badrumsrenoveringen är att välja golvbrunn. Den "traditionella modellen" är ofta rund i plast eller kvadratisk i metall men idag finns det så många fler och alternativ att välja mellan! Funderar du på vilken golvbrunn du ska välja? Fortsätt läsa för att få veta mer om de olika golvbrunnsvarianter som finns.


Hörnbrunn/hörngolvbrunn för klinkerplatta. En vanlig variant av golvbrunn idag är hörnbrunnen och den placeras, som namnet avslöjar, helt enkelt i duschens hörn. Hörnbrunnen finns både i metall och som på bilden, med en ram för klinkerplatta.


Golvbrunn för hörn, modellen med ram för klinkerplatta kallas tile insert.


Golvbrunn för hörn med galler i metall. Gallret finns i flera olika utföranden!


Golvbrunnsränna/rak golvbrunn/väggnära golvbrunn med ram för klinkerplatta. Vill du ha en golvbrunn som går längsmed väggen ska du välja en golvbrunnsränna. Modellen på ilden kallas för tile insert vilket innebär att den har en ram som fylls med en klinkerplatta. På så vis kan du dölja golvbrunnen och få den att smälta ihop med resten av golvet. Golvbrunnsrännan finns i flera olika bredder, från ca 30 cm till ca 120 cm!


Golvbrunnsränna/rak golvbrunn/väggnära golvbrunn med galler i metall. Metallgallret finns i flera olika utföranden och i bredder från ca 30 cm till ca 120 cm.


Traditionell golvbrunn och golvbrunnssil med ram för klinkerplatta/klinkerplattor. Den här golvbrunnen ser undertill ut som en traditionell sådan men "gallret" består av en ram som kan fyllas med klinkerplattor/mosaik som på bilden! Ett snyggt sätt att dölja golvbrunnen och få den att smälta samman med golvet.


Även under det inkaklade badkaret finns en golvbrunn! För att komma åt den och kunna göra rent behöver badkaret en inspektionslucka/inspektionsgaller. Den vanligaste modellen är i metall men på bilden har våra duktiga plattsättare byggt en inspektionslucka av klinker.


Frågor och svar

Hur gör man rent en väggnära golvbrunn?

En väggnära golvbrunn gör du rent på i stort sett samma vis som en traditionell golvbrunn. Under gallret/ramen/silen, som du lyfter av, finns golvbrunnsinsatsen som du lyfter upp i dess handtag. Det är inte svårare att göra rent en väggnära golvbrunn eller en hörnbrunn än en traditionell golvbrunn.


Kan man ha stora klinkerplattor till alla golvbrunnnar?

Väljer du en hörnbrunn eller en väggnära golvbrunn/rak golvbrunn/golvbrunnsränna kan du i alltsom oftast välja att ha stora klinkerplattor på hela golvet. Renoverar du badrummet med vår totalentreprenadtjänst hjälper din projektledare självklart till att välja rätt golvbrunn, i annat fall är det bra att konsultera din hantverkare/plattsättare inför val av golvbrunn.


Klicka här för att få offert för din badrumsrenovering.

Kommentare


bottom of page