top of page
Sök

Avsnitt 7 av 24: Kakel och klinker

Nu är det dags att kliva från den första renoveringsfasen Förberedelser & Planering till fas två Funktion & Inredning. I de kommande avsnitten av Badrumsgruppens guide till badrumsrenoveringen kommer vi att bjuda på massor av fakta, tips & trix kring allt som rör din badrumsinredning - såväl funktionellt som estetiskt.


I detta avsnitt handlar det om något som har båda delarna - kakel & klinker. Golv- och väggbeklädnad utgör en stor del av badrummet både fysiskt och estetiskt och det är därför viktigt att tänka till ordentligt när du ska välja kakel och klinker. Man kan antingen låta golv och väggar vara en neutral bas i vitt och grått eller använda sig av färg för att skapa en livfull känsla.


Men vad är egentligen skillnaden mellan kakel och klinker?


Kakel

Kakel är glaserade keramikplattor av relativt poröst lergods. Kakelplattorna baseras på leror som bränns vid i relativt låg temperatur på cirka 1000 grader. Att kakel är relativt poröst gör att det kan absorbera cirka 10-20 procent vatten, ju högre absorptionsförmåga desto lägre hållfasthet och motståndsförmåga mot exempelvis nötning. Detta gör att man endast monterar kakelplattor inomhus och på väggar i badrum och kök. Man kan inte montera kakel utomhus eller på golv då det riskerar spricka. Kanten på en kakelplatta kan vara rundad eller rak (så kallad rakskuren, laserskuren eller rektifierad).

Dekora kakelplatta inmetro
Bild från Dekora - Kakelplattan InMetro




















Klinker

Klinker är hårdare än kakel och tillverkas av stengods. Klinker har lägre vattenabsorptionsförmåga än kakel, ca 0-6 procent, vilket gör det till ett mer tåligt material som tål att både läggas på golv och sättas på väggar. Klinker kan, precis som kakel, vara både formpressat (med rundad kant) och rakskuren (med rak kant).


Granitkeramik

Det kan vara svårt att se skillnaden på klinker och granitkeramik men vi ska självklart reda ut skillnaden. Granitkeramik är torrpressade plattor som är ännu hårdare än klinkerplattor. Vattenabsorptionsförmågan är väldigt låg, 0-0,05 procent, vilket gör granitkeramiken till ett väldigt tåligt material som ofta kan läggas i både offentlig miljö och utomhus. Granitkeramik är hårt och reptåligt och kan därför med fördel läggas i miljöer med högt slitage. Granitkeramikplattor är oftast rakskurna/laserskurna/rektifierade och det går därför att lägga dem med väldigt tunn fog. Vanliga format när det kommer till granitkeramikplattor är 15x15, 30x30, 30x60, 60x60 och 60x120 cm men självklart finns även många andra storlekar.

Granitkeramikplattan Swedish Green från Bricmate
Bild från Bricmate - Granitkeramikplattan Swedish Green

Natursten

Kalksten, marmor, sjösten och granit är vanligt förekommande material i badrum. Äkta natursten är riktiga bitar av sten som skurits från ett stenblock. Natursten är generellt mycket känsligare än kakel, klinker och granitkeramik men graden av känslighet beror till stor del av vilken typ av natursten du väljer.Kalksten är ett vackert men generellt ett mjukt, poröst och känsligt material. Marmor är vanligt förekommande i badrum, det är generellt hårdare än kalksten även om variationer inom marmorfamiljen såklart finns. Granit är en hård natursten som inte är fullt lika känslig som marmor och kalksten. Oavsett vilken typ av natursten du väljer så bör du alltid räkna med att stenen med tiden får en viss patina i form av repor, små missfärgningar, avmattning, mm. Något som också är väldigt viktigt att tänka på är att välja rätt typ av rengöringsmedel för din natursten - fel rengöringsmedel kan förstöra stenen helt!


Idag finns det ett brett utbud av naturstensimitationer i klinker och granitkeramik som till skillnad från naturstenen är helt okänsliga både när det kommer till dagligt slitage i form av repor och missfärgningar men också okänsliga för rengöringsmedel. Vill du slippa behandla naturstenen, slippa oron för missfärgningar och repor? Då ska du välja en naturstensimitation i klinker eller granitkeramik.


Bild från Bricmate - Naturstensimitationen Norrvange Light Grey (imitation av gotländsk kalksten)
Bild från Bricmate - Naturstensimitationen Norrvange Light Grey (imitation av gotländsk kalksten)

Mosaik & glasmosaik

Mosaik är mindre bitar av keramik, glas eller natursten som sätts på ett nät för att de lättare ska kunna sättas. Mosaik ger ett levande och lekfullt intryck och finns i mängder av utföranden.


Hur ska man tänka med storlek på plattor?

Man brukar säga att stora plattor gör sig bäst i stora rum och vice versa. Vår inredare Julia håller dock absolut inte med i den frågan;


"Stora plattor är perfekt att ha även på mindre ytor eftersom du får färre antal fogar som visuellt delar in rummet i ett rutnät. Utan en massa fogar får du en mer sammanhängande yta och jag tycker att ett rum uppfattas större ju mer sammanhängande ytan är"


Vill du skapa illusionen av att rummet är bredare är ett knep att använda rektangulära plattor liggande, vill du istället skapa en höjdkänsla är det smartare att sätta plattorna på höjden.


Plattstorlekar och fall mot golvbrunnen

Runt golvbrunnen rekommenderas 15x15 eller 20x20 cm som största plattstorlek, detta för att man ska kunna bygga ett ordentligt fall mot golvbrunnen. Vill du ha större plattor även vid golvbrunnen går det bra om du installerar en väggnära golvbrunn/designgolvbrunn eller en hörnbrunn. Purus, Unidrain och Vieser är tre av våra leverantörer av väggnära golvbrunnar och hörnbrunnar.


Hur ska man tänka med fog?

Skarven mellan två plattor kallas för fog. Fogen finns i massor av olika färger och hur bred fogen måste vara styrs av vilket material plattan är gjort av. Den tunnaste fogen kan du få om du använder dig av rakskurna/rektifierade plattor, då kan du få en fog som är så tunn som 1,5-2 mm.


Vill du att fogen ska bli så diskret som möjligt rekommenderar vi att du väljer en fogfärg så nära plattans egen färg som möjligt. Önskar du däremot ett tydligare rutmönster så bör du välja en fogfärg som kontrasterar mot plattans färg. Vit & svart fog är de mest känsliga fogfärgerna.


Våra leverantörer

I våra butiker & showrooms hittar du visningar och utställningar av vårt stora och breda kakelsortiment. Hos oss hittar du bland annat: Kakel, klinker, mosaik, glasmosaik, natursten, kalksten, marmor, sjösten, granitkeramik, plattor i storformat (extra stora plattor), rektifierade/rakskurna/laserskurna plattor och mycket, mycket mer.


Vi är bland annat återförsäljare för Dekora, Bricmate och Konradssons Kakel. Besök oss i någon av våra butiker för att träffa en av våra säljare eller inredare - vi hjälper gärna till att svara på alla dina frågor om allt som rör kakel och klinker!




bottom of page