top of page
Sök

Avsnitt 11 av 24: Duschar

Det förra avsnittet av badrumsguiden handlade om badkar i alla dess former - i denna guide fokuserar vi istället på duschen! Många har en önskan om att ha både dusch och badkar i badrummet men när det blir en fråga om yta och prioriteringar väljer de allra flesta dusch framför badkar. Tidigare var det vanligt med duschkabiner men idag väljer de allra flesta en duschlösning i glas.


Duschvägg i glas, bild från ett av våra tidigare renoveringsprojekt


Som du säkert redan upptäckt finns det en uppsjö av olika duschväggar och duschlösningar att välja mellan, det finns helt enkelt en duschvägg för varje badrum! Men hur ska man göra för att hitta den bästa duschen för just sitt eget badrum? Och vad ska man tänka på?


Börja med att fundera på duschens placering, ska den placeras i ett hörn, mitt på en vägg eller mellan två väggar/i en nisch?


Duschhörn - duschen placerad i ett hörn

Med duschen placerad i hörnet frigör du yta och lämnar badrummet öppet och luftigt. Den vanligaste modellen av hörndusch är två runda eller raka duschdörrar som går att öppna utåt och även fälla in. En annan smart hörnduschmodell är den med vikbara dörrar som passar speciellt bra i små badrum. Den vanligaste storleken på en duschhörna är 90x90 cm men många duschhörnor finns i storlekar från 70x70 cm till 100x100 cm och även i asymmetriska mått.


Duschhörn med vikbara dörrar, bild från vår leverantör INR


Duschhörn med spröjs i svart, glasdörrar med metallram och spröjs, bild från ett av våra tidigare renoveringsprojekt


Skärmvägg - en fast duschvägg

Ett alternativ till en hörndusch med två dörrar är en skärmvägg i glas. Fördelen med en fast skärmvägg är att den ger ett luftigt och stilrent intryck, nackdelen är att det finns en risk för att det skvätter ut vatten från duschytan ut i resten av badrummet.Duschdörr i nisch / mellan två väggar

Att passa in duschen mellan två väggar ger en exklusiv och platsbyggd känsla. I vårt sortiment finns allt från snedkapade och måttanpassade duschväggar för nisch till vikdörrar för nisch.


Duschvägg mitt på vägg

I vissa badrum gör sig duschen bäst mitt på vägg - i vårt sortiment finns flera varianter av duschväggar som placeras mitt på vägg.


När du beslutat kring vilken dusch som passar ditt badrum bäst är nästa steg att välja vilket glas du föredrar. Klarglas är vanligast men många duschar finns i frostat glas, halvfrostat glas och gråtonat glas.


Steg tre är att välja finish på duschens profil/gångjärn. Den vanligaste ytfinishen är blank aluminium/krom men andra vanliga ytor är matt svart, matt aluminium/borstad aluminium, vit metall och mässing.


Är du fortfarande osäker på vilken dusch som passar ditt badrum bäst? Ta med dig badrummets mått och kom förbi någon av våra butiker - våra inredare och säljare hjälper dig mer än gärna att ta fram den bästa duschen för ditt badrum utifrån dina önskemål om form och funktion.

bottom of page