top of page
Sök

Avsnitt 16 av 24: Toalett & vägghängd toalett

När det är dags att välja toalett är det viktigt att tänka till, förutom att du kan välja mellan en vägghängd och golvstående toalett finns det flera olika varianter och modeller. Beroende på vilken du väljer kan den vara mer eller mindre lättstädad, du kan också framhäva din badrumsstil genom ditt val av spolknapp. I den här delen av Badrumsguiden hoppas vi på att kunna räta ut några frågetecken kring just toaletter!


Vägghängd toalett - vad ska man tänka på?

För att installera en vägghängd toalett behöver du en så kallad fixtur, alltså en vattentank som byggs in i väggen. Du behöver också en spolknapp och själva porslinet. Den vägghängda toaletten består alltså av tre separata delar. När du tittar efter en vägghängd toalett är det viktigt att du väljer fixtur och spolknapp från samma varumärke, till exempel Tece eller Geberit. Väljer du en fixtur och spolknapp från Tece eller Geberit kan du sedan välja i princip vilken toalett som helst att kombinera fixtur och spolknapp med.


Fixtur (inbyggd i väggen) och spolknapp från vår leverantör Tece, bild Tece


Vad är det för skillnad på olika fixturer?

Fixturer finns i olika modeller anpassade för olika typer av situationer och behov i badrummet. Det finns låga fixturer som kan placeras under exempelvis ett fönster eller om du vill att toalettens utbyggnad ska vara i samma höjd som tvättstället på kommoden.

Låg fixtur placerad i utrymme under ett fönster, toalett från vår leverantör Ifö, bild från en av våra tidigare badrumsrenoveringar


Utöver extra låga fixturer finns det även smalare varianter om utrymmet i breddled är begränsat. Vår leverantör Geberit har en extra smal fixtur.


Vad är Safetybag?

Safetybag är en funktion som finns hos vissa av Teces fixturer. Safetybag är en vattentät påse som tillverkas av kraftig och hållbar PVC. Plasten omsluter fixturens cistern och spolrör och tack vare den förenklas installationen då vattentanken har sitt eget tätskikt. Vill du veta mer om Safetybag är du alltid välkommen att kontakta oss för att få hjälp, vi är badrumsexperter!
Fixtur med safetybag från vår leverantör Tece


Vad är Duofresh?

Duofresh är en funktion från vår leverantör Geberit, väljer du Duofresh kommer fixturen med ett keramiskt bikakefilter som döljs bakom spolknappen. Luften renas av filtret och släpps sedan ut i badrummet igen. Vill du veta mer om Duofresh är du alltid välkommen att kontakta oss för att få hjälp, vi är badrumsexperter!


Vad finns det för spolknappar till vägghängda toaletter?

När det kommer till spolknappar till vägghängda toaletter finns det stor valfrihet både vad det gäller färg, form och material. De enklaste spolknapparna är i plast och finns i många olika utföranden såsom förkromad plast, vit plast, svart plast, mattkromad plast samt många andra ytor.


Utöver spolknappar i plast finns även spolknappar i metall och då i ett stort antal olika utföranden; krom, matt svart, mässing, rostfritt, vit och koppar är bara några exempel på spolknappar i metall. Det finns även spolknappar i glas.