top of page
Sök

Avsnitt 16 av 24: Toalett & vägghängd toalett

När det är dags att välja toalett är det viktigt att tänka till, förutom att du kan välja mellan en vägghängd och golvstående toalett finns det flera olika varianter och modeller. Beroende på vilken du väljer kan den vara mer eller mindre lättstädad, du kan också framhäva din badrumsstil genom ditt val av spolknapp. I den här delen av Badrumsguiden hoppas vi på att kunna räta ut några frågetecken kring just toaletter!


Vägghängd toalett - vad ska man tänka på?

För att installera en vägghängd toalett behöver du en så kallad fixtur, alltså en vattentank som byggs in i väggen. Du behöver också en spolknapp och själva porslinet. Den vägghängda toaletten består alltså av tre separata delar. När du tittar efter en vägghängd toalett är det viktigt att du väljer fixtur och spolknapp från samma varumärke, till exempel Tece eller Geberit. Väljer du en fixtur och spolknapp från Tece eller Geberit kan du sedan välja i princip vilken toalett som helst att kombinera fixtur och spolknapp med.


Fixtur (inbyggd i väggen) och spolknapp från vår leverantör Tece, bild Tece


Vad är det för skillnad på olika fixturer?

Fixturer finns i olika modeller anpassade för olika typer av situationer och behov i badrummet. Det finns låga fixturer som kan placeras under exempelvis ett fönster eller om du vill att toalettens utbyggnad ska vara i samma höjd som tvättstället på kommoden.

Låg fixtur placerad i utrymme under ett fönster, toalett från vår leverantör Ifö, bild från en av våra tidigare badrumsrenoveringar


Utöver extra låga fixturer finns det även smalare varianter om utrymmet i breddled är begränsat. Vår leverantör Geberit har en extra smal fixtur.


Vad är Safetybag?

Safetybag är en funktion som finns hos vissa av Teces fixturer. Safetybag är en vattentät påse som tillverkas av kraftig och hållbar PVC. Plasten omsluter fixturens cistern och spolrör och tack vare den förenklas installationen då vattentanken har sitt eget tätskikt. Vill du veta mer om Safetybag är du alltid välkommen att kontakta oss för att få hjälp, vi är badrumsexperter!
Fixtur med safetybag från vår leverantör Tece


Vad är Duofresh?

Duofresh är en funktion från vår leverantör Geberit, väljer du Duofresh kommer fixturen med ett keramiskt bikakefilter som döljs bakom spolknappen. Luften renas av filtret och släpps sedan ut i badrummet igen. Vill du veta mer om Duofresh är du alltid välkommen att kontakta oss för att få hjälp, vi är badrumsexperter!


Vad finns det för spolknappar till vägghängda toaletter?

När det kommer till spolknappar till vägghängda toaletter finns det stor valfrihet både vad det gäller färg, form och material. De enklaste spolknapparna är i plast och finns i många olika utföranden såsom förkromad plast, vit plast, svart plast, mattkromad plast samt många andra ytor.


Utöver spolknappar i plast finns även spolknappar i metall och då i ett stort antal olika utföranden; krom, matt svart, mässing, rostfritt, vit och koppar är bara några exempel på spolknappar i metall. Det finns även spolknappar i glas.


Spolknapp i mässing (metall) från vår leverantör Tece


Spolknapp i svart glas och fixtur från vår leverantör Tece, toalett från vår leverantör Ifö, bild från en badrumsrenovering vi genomfört tidigare


Vad är det för skillnad på olika vägghängda toaletter?

Förutom att de vägghängda toaletterna kan se olika ut så kan de även skilja sig åt i utformningen invändigt vilket kan påverka funktionen. Idag är det vanligt med toaletter utan "spolkant" - även kallade rimless, rimfree eller open rim. En porslinstoalett utan spolkant är ett väldigt lättstädat val eftersom det inte kan gömma sig smuts och ofräscht under den porslinskant som traditionellt finns i toaletterna.


När du väljer vägghängd toalett kan det alltså vara bra att tänka på om toaletten är rimfree eller inte och hur slät den är i porslinet, en toalett med mycket inbuktningar kommer att vara svårare att hålla ren än en helt slät toalett.


Vägghängd toalett med fixtur och spolknapp i vitt glas och mässing från vår leverantör Tece, bild från en badrumsrenovering vi utfört tidigare


Vägghängd toalett från vår leverantör Macro Design, fixtur från Geberit och spolknapp från Tapwell, bild från en av våra tidigare badrumsrenoveringar


Golvstående toalett - vad ska man tänka på?

När du väljer golvstående toalett är det viktigaste att tänka på hur toaletten är utformat, både invändigt och utvändigt. Vattentank och spolknapp är integrerad i själva toaletten och du behöver därför endast välja en produkt till skillnad från om du väljer en vägghängd toalett.


Vilka olika modeller av golvstående toaletter finns det?

När det gäller golvstående toaletter finns de både med traditionell utformning inuti, det vill säga med "stängd spolkant" och med öppen spolkant, så kallad rimfree/open rim eller rimless. Det finns också modeller som är släta nedtill, vid foten/underdelen, vilket gör toaletten mer lättstädad.


Det vanligaste idag är att golvstående toaletter limmas eller silikoneras fast i golvet, då slipper du skruvhål på toaletten som samlar damm. Du slipper också risken med att borra i golvet och tätskiktet.

Vad är soft close?

Soft close är mjukstängande funktion i toalettens lock, toalettsitsen. Soft close är mer eller mindre standard idag och de allra flesta väljer en toalett med soft close, oavsett om toaletten står på golvet eller hängs på väggen.


En helt slät golvstående toalett utan utbuktningar, alltså ett väldigt lättstädat val! Bild från en av våra tidigare badrumsrenoveringar


Badrum med golvstående toalett, bild från vår leverantör Ifö


Badrum med golvstående toalett, bild från ett av våra tidigare renoveringsprojekt

I våra butiker / showrooms hittar du stora utställningar med ett brett sortiment av vägghängda toaletter, fixturer och spolknappar samt golvstående toaletter från många olika varumärken. Vill du ha rådgivning inför ditt köp av toalett finns våra inredare och säljare alltid redo att svara på dina frågor. Här hittar du kontaktuppgifter och öppettider för våra butiker.

Comments


bottom of page